تحلیل های مهندسی دکانترسانتریفیوژ، پمپ کولینگ تاور، گیربکس سانتریفیوژ دکانتر 

مراحل نقشه کشی و مدل سازی

در شرکت دانش بنیان همگام صنعت مراحل نقشه کشی و مدل سازی سانتریفیوژ دکانتر و پمپ های کولینگ تاور عبارتند از:

 ابعاد برداری و تهیه اسکچ – طراحی و تهیه مدل سه بعدی رایانه ای- تهیه مدل مونتاژی با دیگر قطعات مجاور – تهیه نقشه ساخت مطابق با استاندارد – انتخاب و تدوین تلرانس های ابعادی و هندسی

ایمپلرها

ایمپلرها در پمپ کولینگ تاور تولید همگام صنعت با توجه به ابعاد و نوع تجهیز بسیار متفاوت هستند. برخی از ایمپلرها به صورت ریختگری ثقلی تولید می­ شوند. این دسته با توجه به شکل و ابعاد ابتدا اسکن شده و مدل سه بعدی از آنها تهیه می­ شوند. سپس نقشه های ساخت تهیه می­گردد. پس از آن مدل ریختگری از قطعه تهیه می­گردد و ریختگری بوسیله این مدل صورت می­پذیرد. در انتها قطعه ریختگری شده آنالیز شده و در صورت تایید آنالیز پروانه جهت ماشینکاری ارسال می­گردد.

دسته بعدی پروانه های ریختگیری دقیق هستند که مشابه دسته قبلی هستند با این تفاوت که مدل ریختگری به صورت مومی ساخته می­شود و در درون ماسه قرار گرفته و پس از مذاب ریزی از بین می­رود.

چرخ دنده ها

در گیربکس سانتریفیوژ ساخت همگام صنعت ، چرخ دنده ها با توجه به نوع و عملکرد به چند دسته­ تقسیم می­شوند. فرایند ساخت چرخ دنده ها با توجه به کاربرد متنوع است. برخی از این اقلام نیاز به سختی سطحی، برخی نیاز به پوشش های خاص و برخی نیاز به سنگ زنی­ های خاص دارند.

بالانس

قطعات دوار بخصوص دکانتر سانتریفیوژ با توجه به روش تولید و همچنین شکل هندسی در زمان کار نیاز به بالانس وزنی دارند و در صورت عدم بالانس باعث ایجاد ارتعاش، ایجاد صدا و کاهش عمر قطعات و تجهیز می­گردد. از این رو نیاز است با توجه به محل قرارگیری و همچنین نوع کارایی و دور کاری، بالانس شوند.

استاندار بالانس مورد استفاده در همگام صنعت، ISO 1940 است که در تمام صنایع مورد تایید است. پس از بالانس قطعات و تجهیزات گواهی بالانس برای قطعات و همچنین شرایط قطعه پس از بالانس ثبت شده و در اسناد حفظ میگردد.